Redo att växa

Låt oss diskutera ditt
nästa projekt

*” anger obligatoriska fält

Hur vill du bli kontaktad?
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Ny webb till ideell förening som sköter och utvecklar ca 100 mil natur- och kulturvandringsled

Målsättningen är att ge människor möjlighet till lättillgängliga och unika naturupplevelser. Cirka 200 av Föreningen Sörmlandsledens medlemmar arbetar aktivt och ideellt med att hålla leden öppen och i bra skick för att alla ska kunna vandra i vår vackra natur.

Bakgrund och strategi

Sörmlandsleden sökte, förutom en generell uppfräschning av sajten, även en bättre användarupplevelse. Målsättningen var att skapa en ny webbplats där användaren blev bättre guidad, att upptäcka och hitta vandringsleder samt att inspireras. Möjlighet till enkel felrapportering, bättre medlemssidor med favoriter och personliga inställningar samt att öka förutsättningarna för engagemang och medlemskap.

Målgruppsanalys

För att kartlägga tidigare administrativa utmaningar och vad som förväntades av den nya webbplatsen, gjordes intervjuer med personer i kansli, styrelse och etappansvariga som underhåller leden.

Under designprocessen utfördes kontinuerliga tester av gränssnittet. För att förstå målgruppens behov och önskemål intervjuades vandrare som gav oss värdefull information.

Behov och önskemål

Erbjuda hjälp att planera sin vandring och informera om vad som finns på etappen, till exempel kollektivtrafik, parkering och vattenställen. Inspirera om nya platser att besöka samt praktiska tips och relevant information. Undvika att bli överraskad av beteshagar, tillfälliga omdragna delar av etappen eller en trasig spång.

Att snabbt hitta rätt när besökaren redan vet vad den letar efter ”Jag vill läsa om etapp 35” ”Jag vill bli medlem”. Hjälpa användarna när de inte vet vad de letar efter.

Under hela designprocessen har vi haft tillgänglighet i åtanke. Varje Sörmlandsledsbesökare ser olika ut. Därför har vi tagit hänsyn till följande: Struktur och innehåll, färger och kontraster, typografi, konsekventa komponenter och interaktioner med mera.

Färgval och formspråk

Vi tog fram en helt ny sidstruktur baserad på förstudiens insikter och en ny grafisk profil med ett unikt typsnitt. Vi har valt att jobba med naturnära färger men också bibehållit den klassiska orangea färgen man kan se på Sörmlandsledens skyltar. Skyltarna återspeglas i många av knapparna på sidan, då knappar precis som skyltar är där för att vägleda användaren.

Bilderna andas den sköna natur man möts av när man vandrar på leden.

Förbättrad användarupplevelse

Ett stort fokus på den nya webbplatsen var att möjliggöra för användarna att snabbt och enkelt kunna planera sin vandring. Genom att erbjuda en listvy över samtliga leder, indelade i etapper, rundslingor, vandringsleder, med möjlighet till filtrering och sökfunktion hittar användaren snabbt relevanta leder.

Varje led har sin egen landningssida där man kan djupdyka i relevant information för just den ledan. Med information som faciliteter, kollektivtrafik till platsen, kartor, användarbilder, felrapporter och tillgänglighet för att nämna några, har användaren möjlighet att verkligen planera.

Medlemssidor

För medlemmarna har vi gjort stora förändringar gällande medlemskap och betalningar. Numera är varje konto unikt och det är enkelt att betala online och bli medlem på bara någon minut. Direkt efter betalning med kort har du tillgång till ”Mina sidor” och når inloggningsskyddat material, kan favoritmarkera och även markera de leder, etapper och rundslingor du vandrat under ”Mina bedrifter”.

Medlemshanteringen har resulterat i en bättre och enklare hantering för kansliet. Nu hanteras medlemmar, listor, exporter och betalningar på ett mycket mer modernt sätt vilket sparar pengar och frigör tid till annat.

Smarta funktioner

Funktioner som vi är väldigt nöjda med är möjligheten att hitta exakt de vandringsleder och etappar man vill utifrån kritierium såsom område, längd, tillgänglighet och faciliteter. Detta ger besökarna möjlighet att filtrera fram förslag precis efter egna önskemål. Vi har även fått in månens uppgång och nedgång med hjälp av en entusiastisk medlem som ett extra komplement utöver solens uppgång och nedgång.

Det känns otroligt roligt att vi tillsammans med Sörmlandsleden har satt en mycket bra grund för något som kan utvecklas varje år med ny funktionalitet och ytterligare förbättringar. Det har redan förts upp önskemål på listan och det är precis ett sådant samarbete vi uppskattar!

Webbplatsen bygger på WordPress i kombination med WooCommerce för Mina sidor och Stripe för betalning av medlemskap.

Vad resulterade projektet i?

Nya webbplatsen fyller alla de syften och mål som sattes upp innan projektets start. En användarvänlig webbplats som med största sannolikhet ökar intresset att vandra på leden, enklare och lägre tröskel att bli medlem och därmed öka förutsättningarna för en ännu bättre vandringsled och medel för mer digital utveckling. Minskad administration med smarta och enkla lösningar för medlemshantering.

Vi tackar Sörmlandsleden för förtroendet och önskar alla vandrare en god tur – såväl på sajten som på leden.

Sörmlandsleden webbsida