Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har ungefär 20% av den svenska befolkningen någon form av funktionsnedsättning. Och tillgänglighet handlar om att skapa en värld som är öppen och användbar för ALLA – oavsett vilka utmaningar man står inför. Den svenska lagen om tillgänglighet för produkter och tjänster, som bygger på EU-direktivet (EU) 2019/882, tar just det här på allvar. Från och med 2025 kommer företag inom EU behöva garantera att deras produkter och tjänster, från e-handel till banktjänster, är tillgängliga för alla, inklusive personer med funktionsnedsättningar.
Så ser du till att din webbplats eller e-handel följer EAA
Hur gör man då för att säkerställa att ens webbplats eller app följer lagen? Nyckeln är att följa riktlinjerna i Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). För att uppfylla WCAG-standarden behöver din webbplats eller app möta cirka 50 specifika kriterier (alla på nivå A och nivå AA tillsammans) som täcker allt från textkontrast till navigering.
Här är några enkla men viktiga saker att tänka på:
- Tillgänglig navigering: Användare ska enkelt kunna hitta det de söker, med klara menyer och logisk struktur. Ingen ska behöva gissa hur de tar sig från punkt A till B. Navigeringen ska också kunna ske utan mus, med tillgång till tangentbordsstyrning.
- Enkel att förstå: Språket och instruktionerna på webbplatser och appar ska vara lättförstådda.
- Tillräckligt med tid: Ge användare tillräckligt med tid för att läsa och interagera med innehåll. Till exempel, se till att de kan pausa eller stanna automatiskt roterande eller tidsbaserade element.
- Anpassningsbara inställningar: Ge användarna möjlighet att ändra textstorlek, kontrast och andra visuella inställningar så att de kan justera innehållet efter sina egna behov.
- Video och ljud: Se till att video har textning och ljudbeskrivningar så att innehållet är tillgängligt för både hörselskadade och synskadade användare. Videoer bör också ha kontroller som är lätta att använda för att pausa, spola fram och tillbaka.
Om du behöver hjälp med att navigera i de tekniska och designmässiga detaljerna för att följa EAA, kan det vara en god idé att kontakta en webbyrå/digitalbyrå. På Tankbar är vi engagerade i att säkerställa tillgänglighet i våra projekt och kan hjälpa dig att anpassa din webbplats eller app så att den uppfyller alla krav och är tillgänglig för alla användare. Vi är aktiva i Nyköping och Stockholm, men vi arbetar med kunder över hela Sverige. Tveka inte att höra av dig för att få den hjälp du behöver.
När börjar EAA att gälla?
Lagen är egentligen redan på plats, men börjar inte gälla fullt ut förrän den 28 juni 2025. Fram till dess är det mer som riktlinjer och ger företagen tid på sig att anpassa sina produkter och tjänster. Från och med 2025 måste dock alla nya produkter och tjänster som lanseras på marknaden inom EU uppfylla kraven i lagen. Den goda nyheten är att lagen inte är retroaktiv, befintliga webbsidor och appar omfattas inte om de inte uppdateras. Men vi vet ju alla att uppdateringar förr eller senare är oundvikliga, eller hur?
Vad menas med tillgänglighet och EAA?
European Accessibility Act (EAA) är EU’s sätt att säga: ”Låt oss göra det enklare för alla att delta i samhället.” Lagen handlar om att säkerställa att ingen lämnas utanför. Oavsett om det handlar om att surfa på en webbplats, använda en app eller dra sitt kort i en bankomat, så ska alla kunna använda produkter och tjänster utan problem. EAA bygger på EU-engagemang för FN-konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, tillgänglighet är inte bara ett val – det är en grundläggande rättighet.
Funktionsnedsättningar som tillgängligheten omfattar:
- Synnedsättning: Svårt att se eller läsa text; kan behöva skärmläsare, högre kontrast eller anpassad färgton. Detta inkluderar även färgblindhet.
- Hörselnedsättning: Svårt att höra ljud eller förstå tal, behöver textning eller teckenspråk.
- Rörelsenedsättning: Svårt att använda händerna eller mus; kan behöva tangentbordsnavigering, röststyrning eller anpassade gränssnitt. Detta kan också omfatta tillfälliga tillstånd, som när någon har en temporär skada som gör det svårt att använda båda händerna, exempelvis efter en operation.
- Kognitiva nedsättningar: Svårt att förstå komplexa instruktioner eller navigering, behöver tydligare gränssnitt och enkla instruktioner.
- Skriftspråksnedsättning: Svårt att läsa eller skriva; kan behöva läs- och skrivstöd som talsyntes eller förenklad text. Detta inkluderar även dyslexi, en specifik form av skriftspråknedsättning.
Vilka branscher och tjänster påverkas av tillgänglighetslagen?
EAA påverkar en hel del olika branscher och tjänster. Det handlar inte bara om tekniska prylar, utan även digitala och offentliga tjänster som vi använder varje dag.
Här är några exempel på vad som omfattas:
- Digitala enheter: Datorer, smartphones och läsplattor. Du vet, alla de där sakerna vi inte kan leva utan.
- Mediasändningar: Tv-sändningar och streamingtjänster.
- Offentliga och privata tjänster: Bankomater, biljettautomater, självbetjäningskiosker, kollektivtrafik och banktjänster.
- E-handel och digitala plattformar: Webbplatser och appar för shopping, bokning och e-tjänster. E-handel är stort, och det ska vara enkelt för alla att shoppa online.
- Utbildningsplattformar och arbetsplatser: Onlineverktyg för både studier och arbete, ingen ska hindras från att nå sin fulla potential.
Vad händer om jag inte följer tillgänglighetslagen?
Att ignorera lagen kan bli dyrt, och vi menar verkligen dyrt. Beroende på vilket land man verkar i, kan böterna vara så höga som upp till 10 miljoner kronor. I värsta fall kan dina produkter eller tjänster dras tillbaka från marknaden, och ditt företag kan till och med förlora rätten att bedriva verksamhet. Så, om du driver en e-handel eller utvecklar appar, är det verkligen värt att tänka på detta.
Finns det undantag inom tillgänglighetslagen?
Det finns några undantag. Om ett tillgänglighetskrav skulle innebära en oproportionerligt stor kostnad eller om det skulle förändra produktens eller tjänstens grundläggande funktion, kan undantag beviljas. Men det krävs att man kan dokumentera och motivera varför undantaget behövs.
De med färre än tio anställda och en omsättning på under två miljoner euro (mikroföretag) är också undantagna från vissa krav. Men även om små företag inte är tvingade att följa alla regler, kan det vara en bra idé att tänka på tillgänglighet ändå. Det skapar en bättre användarupplevelse och kan ge konkurrensfördelar.
Vill ni läsa mer om Tillgänglighetslagen (EAA) så kan gå in på Riksdagens webbsida
Hur övervakas efterlevnaden av EAA?
I Sverige kommer utvalda myndigheter att se till att tillgänglighetslagen följs. De har rätt att granska produkter och tjänster, be om dokumentation och till och med beslagta produkter om det behövs för att kontrollera att de lever upp till kraven. På samma sätt kan webbsidor och appar bli granskade för att säkerställa att de är tillgängliga för alla.
Reflektion:
Vad innebär EAA för oss och våra kunder?
EAA känns som en viktig milstolpe för ett mer tillgängligt samhälle. Att göra produkter och tjänster tillgängliga för alla är i grunden en bra sak. Vem vill inte att deras webbplats eller app ska vara tillgänglig för så många som möjligt? Samtidigt förstår man att det kan kännas som en utmaning för företag att anpassa sig till de nya kraven. För många företag innebär detta mer arbete, särskilt om man inte redan har börjat tänka på tillgänglighet. Men i slutändan handlar det om att skapa en bättre användarupplevelse för alla.
Vi som webbyrå arbetar redan aktivt med tillgänglighet och WCAG är något vi mer och mer bygger in i våra projekt. För våra kunder innebär det att vi tillsammans kan se till att deras webbplatser och appar inte bara följer lagen, utan också blir mer användarvänliga och tillgängliga. Krav som tangentbordsnavigering, tillräcklig färgkontrast och alt-texter på bilder är faktiskt inte så svåra att uppfylla när man har det i åtanke från början.
Kommer det vara svårt? Kanske, för vissa. Men med rätt inställning kan EAA ses som en möjlighet att förbättra sin verksamhet och nå ut till en bredare publik.
Vänta inte till sista minuten. Förbered dig redan nu så att du är i toppform när EAA träder i kraft.
Vi på Tankbar hjälper dig gärna att göra din webbplats eller app tillgänglig och redo för framtiden 💛