Throwback Thursday (TBT): En resa genom tid och minnen

Hashtaggen #ThrowbackThursday, förkortat TBT, har ni säkert sett ett flertal gånger på sociala medier och det har blivit en älskad trend som på nått sätt aldrig blir gammal. Det är en dag då vi alla har chansen att öppna dörrarna till vårt fotoalbum och dela nostalgiska ögonblick från vårt förflutna. Det är en tid för att återvända till de minnen som formade oss och en möjlighet att reflektera över hur långt vi har kommit.

Philip Saltskog Tbt Throwback Thursday Webbyrå

TBT betyder: En resa nerför minnesgatan

På svenska skulle vi kanske kalla det ”Tillbaka till dåtid” eller ”Tillbakablick torsdag.” Oavsett språk är budskapet klart – det är en tid för att ta en titt tillbaka i tiden och minnas. TBT är en tidsmaskin i ditt fotoalbum, som tar dig på en resa genom din personliga eller företags historia. Det uppmuntrar dig att dela ögonblick som har präglat dig, ditt liv eller ditt företag. Det kan vara selfies, ljud och videoinspelningar, bilder på produkter, texter som beskriver ett gammalt minne eller till och med “före och efter” inlägg.

Historien bakom TBT

Throwback Thursday har förknippats med saker som anses som klassiskt eller vintage sedan så tidigt som 2003. Den tidigaste kända Throwback Thursday hittas i en titel på en serie med förnyade retro tecknade karaktärer som illustrerades av Saxton Moore och lades upp på hans blogg 2006. 

2006 så lanserade Nice Knicks, en sneakerfans-blogg där de lyfte fram ett urval av en gång populära vintage sneakers. De fortsatte med detta ända fram till 2012. 

I slutet av 2011, 10 månader efter att Instagram introducerade hashtaggen, så hade det blivit en populär trend att lägga upp gamla bilder på sig själv på torsdagar för att dela dem med vänner och följare. 

Det äldsta inlägget på Instagram, ser man en användare med namnet @bobbysander22. Men enligt Instagrams grundare Philip Gonzales så kan äldre hashtaggar ha plockats bort då de ibland rensar bland äldre taggar.

I februari 2012 började Kim Kardashian och hennes familj använda TBT-hashtagg som gjorde att trenden fick fäste, men det är ett antal kändisar som deltagit i trenden genom åren. 

Idag finns det hashtags för de flesta dagarna i veckan som #MondayMemories, #TakeMeBackTuesday, #WaybackWednesday and #FlashbackFriday, med det är att rekommendera att hålla sig till ett koncept så att det inte flyter ihop. 

Ser man på Google Trend så verkar det som att folk började söka mer regelbundet på Throwback Thursday i början av 2012. En peak på sökningarna kom mellan 2017 och avtog i mitten av 2020. Men även om intresset har svalnat så är det fortfarande ett begrepp som används flitigt.

Topp tre länder med störst intresse för söktermen är Paraguay, Kuba och Brasilien. Sverige kommer runt 23:e plats tillsammans med Norge, Australien, Nya Zeeland, Indien, Irland, Indonesien och Israel.

Varför ska du använda dig av #TBT i din digitala marknadsföring?

TBT har utvecklats till mycket mer än bara ett sätt att dela gamla foton. Det har blivit ett kraftfullt sätt för att förena människor genom deras delade minnen och gemensamma erfarenheter. Genom att blicka tillbaka på de ögonblick som format oss som individer och företag, skapar vi en stark känsla av samhörighet och gemenskap. Det är som om vi delar en kollektiv resa genom tid och minnen.

1. Skapar djupare relationer

Throwback Thursday ger dig möjlighet att dela genuina ögonblick från ditt företags eller varumärkes förflutna. Det kan vara dina tidiga dagar som nybörjare, utvecklingen av din första produkt eller till och med en minnesvärd händelse. Genom att göra det, kan du skapa en starkare och mer autentisk relation till din målgrupp. Det visar att du har en historia, en utveckling och att du har kommit en lång väg sedan dess.

2. Personifiera ditt varumärke

Genom att dela TBT-inlägg kan du visa den mänskliga sidan av ditt företag. Det belyser det faktum att bakom varumärket finns människor med erfarenheter och minnen. Detta hjälper till att personifiera ditt varumärke och göra det mer tilltalande och tillgängligt för din publik.

3. Få engagemang och delning

Människor älskar att interagera med nostalgiska innehåll. Genom att dela TBT-inlägg kan du öka ditt publikengagemang och uppmuntra delningar. Detta kan öka din räckvidd och sprida ditt varumärke till nya potentiella följare.

4. Berika ditt innehåll

TBT ger dig en chans att bryta igenom ditt vanliga innehållsmönster. Du kan införa variation i ditt innehåll genom att periodiskt publicera dessa nostalgiska inlägg. Det ger din publik något annorlunda att se fram emot och uppskatta.

5. Skapa samhörighet

Throwback Thursday är en global trend som engagerar människor världen över. Genom att delta i denna trend skapar du en känsla av samhörighet med andra som också deltar i den. Det är som att vara en del av en gemenskap av människor som delar minnen och ögonblick från sitt förflutna.

Så även om det inte alltid måste vara en del av din kärnstrategi, kan att delta i Throwback Thursday vara en rolig och meningsfull resa tillbaka i tiden för ditt varumärke och samtidigt stärka din online-närvaro och dina relationer med din publik.

Throwback torsdagens bästa praxis

1. Planera i förväg

För att skapa engagerande TBT-inlägg är det en bra idé att ha en plan. Välj vilka ögonblick eller händelser från det förflutna som du vill dela och planera dina inlägg i förväg. Det ger dig tid att hitta relevanta bilder och formulera meddelanden.

2. Var autentisk

TBT handlar om att vara genuin och dela verkliga minnen. Undvik överredigerade bilder eller skapa för konstlade inlägg. Användare uppskattar äkthet.

3. Berätta en historia 

I dina TBT-inlägg, berätta historier om de minnen du delar. Varför är det här ögonblicket viktigt för ditt företag eller för dig personligen? Att knyta samman historien ger innehållet djup och engagerar din publik.

4. Använd relevant hashtag

Använd alltid #TBT eller andra relevanta hashtags som #ThrowbackThursday för att göra ditt innehåll enkelt sökbart och synligt för en bredare publik.

5. Interagera med följare

När du delar TBT-inlägg, uppmuntra dina följare att göra detsamma. Be om deras egna nostalgiska inlägg och engagera dig i samtal om de delade minnena.

6. Förklara varför 

I dina inlägg, förklara varför du delar just det minnet. Det kan vara för att fira en viktig milstolpe, för att visa din utveckling som företag eller för att skapa en koppling till något aktuellt.

7. Var konsekvent

Om du bestämmer dig för att använda TBT som en del av din sociala mediestrategi, var konsekvent med dina inlägg. Det kan vara varje torsdag eller en gång i månaden, men följ ett schema så att dina följare vet vad de kan förvänta sig.

8. Använd gamla bilder

Dela äldre bilder för att ge en äkta känsla av återblick. Det kan vara bilder från ditt företags tidiga dagar, tidigare produkter eller händelser.

9. Var medveten om publikens känslor

TBT-inlägg kan väcka känslor hos dina följare. Var medveten om att vissa minnen kan vara känsliga eller kontroversiella. Undvik att använda TBT för att exploatera tragedier eller allvarliga händelser.

10. Mät resultatet

Använd dina analysverktyg för att mäta resultatet av dina TBT-inlägg. Se hur de påverkar ditt engagemang och följarsiffror och använd denna information för att anpassa din strategi vid behov.

11. Och sist, men inte minst, ha roligt! 

Det viktigaste är att njuta av processen. TBT ger dig möjlighet att titta tillbaka på roliga och minnesvärda stunder. Låt glädjen och skrattet skina igenom i dina inlägg och dela den positiva energin med din publik.

Weeee Tbt Throwback Thursday
Tankbar I Rött Tbt Throwback Thursday
Jul På Tankbar Tbt Throwback Thursday
Kärlekparet På Tankbar Tbt Throwback Thursday
The Old Gang Again Tbt Throwback Thursday
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
The Old Gang Tbt Throwback Thursday
Linda Saltskog Tbt Throwback Thursday
Ung Kalle Tankbar Tbt Throwback Thursday Webbyrå
Party Med Henrik Hjelt Tankbar TBT Throwback Thursday
Stolta Micke Och Goran TBT Throwback Thursday