Under 2023 firar Sverige 500-årsjubileum

Det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

Svenska Kulturpärlor är initiativtagare till projektet Sverige 500 år. Detta skildras av historiska händelser i Sverige, Strängnäs och Mariefreds historia i form av 70 konstverk.

Konstverken skapar tillsammans ett 140 meter långt konstnärsstaket vid Gripsholms värdshus med utsikt över Vasaborgen Gripsholms Slott.

Den 6 juni 2023 invigdes staketet med pompa och ståt på Gripsholms värdshus.

Mariefred visade upp sig från sin mest soliga och vackra sida

Fredrik Åström – initiativtagare till projektet Sverige 500 år och Tankbars Philip Saltskog

Kvällens konferencier Fredrik Lindström och Fredrik Åström

Vid varje staketsektion finns en QR-kod som du scannar med mobilen och kommer till en webbapp, som Tankbar producerat. Här spelas en berättelse om respektive händelse som Herman Lindqvist läser upp.

Här är tre av konstnärerna som berättar om sin upplevelse kring skapandet

Underhållning från kören

Äntligen var det dags att presentera det vackra konstnärsstaketet.

Bilder på staketet är dagen efter – då det vid invigningen kryllade av finklädda människor som beundrade det vackra konstverket.

Efter invigningen bjöd Fredrik Åström på galamiddag för 250 inbjudna gäster

Förrätt

klassisk gubbröra med hembakad kavring och lagrad svecia. Till det serverades det Nils Oscar God Lager och Snaps Vasa 1628.

Som ett litet mellanstick fick vi in en blåbärsshot

Varmrätt bestod av helstekt oxfilé med potatispuré, smörstekt haricots verts samt rödvinssås smaksatt med tryffel och anklever. Till det serverades ett fantastiskt rödvin, Normand Bourgogne, Pinot Noir.

Vi hamnade vid ett festligt bord tillsammans med våra kompisar på You Are Here och Bartos Media. Tack för en roligt kväll tillsammans med er!

Efterrätt

Näckrosen, mördegsbottnar med Rubylikör, vaniljsmörkräm med rabarber och kanelkompott.
Den var tydligen så god så den hamnade inte ens på bild. Stor eloge att servera otroligt smakrik och vällagad meny till så många gäster vid samma tidpunkt. Bravo Gripsholms Värdshus!

Kvällen fortsatte med Uno Svenningsson på scen

TACK Johanna och Fredrik Åström för en magisk eftermiddag och kväll

Vilka proffsvärdar ni är!
Stort grattis till ert fantastiska konstverksstaket. Tankbar tackar för förtroendet att få vara en del i detta roliga, innovativa och modiga projekt.

Sedan var det dags att krypa i säng och sova som en kung

Någon tog sig visst en liten eftermiddagslur med trevlig utsikt

Tack och god natt Mariefred

Vi rekommenderar varmt ett besök till Mariefred – en så gullig stad som nu kröns av det finaste staket vi någonsin sett. Prova webbappen och berätta gärna vad ni tycker.