Nostalgi delux! En kund, Kristina Borgström Troéng, har ramlat över den i dag smått unika Internetboken från 2001/02. Roligt att se att Tankbar hade en del stora kunder redan för 18 år sedan och inte minst ett skäl att dyka in i lite nostalgi.

På den tiden hade Tankbar 14 anställda. Förutom vd-Philip och Linda (båda Saltskog) var Kalle Johansson, Goran Dzelovski, Thomas Eklund och Micke Palm med på den tiden. Palm tar en frukostmacka i köket i Tankbars nuvarande lokaler på Öster i Nyköping. Han berättar om hur bolaget satt i den gamla rättssalen i Tingshuset runt 2000-talets början. Lokalen hade målningar i hela taket och det sägs att någon hade skjutits under en rättsprocess i just det rummet.

Kalle Johansson kommer in för att hämta en kaffe och Palm hojtar till:

– Kalle! Vi hade inte plattskärmar då, vi hade analoga. Det var så man vart solbränd efter en dag! Kommer du ihåg Mac-skärmarna, de var så stora att vi inte kunde lyfta dem…

I Tingshusets entré fanns en liten pub. Där fixade husets ägare tillstånd att servera Tuborg på fat. Goran minns hur ”faktureringen” funkade:

– Vi hade ett strecksystem med pinnar, man skulle dra ett streck för varje öl man tog. Det saknades alltid en massa streck i slutet. Det var fest onsdag, torsdag och fredag, konstaterar han.

Micke Palm kommenterar:

– Vi var ju mycket yngre då, så det var mer lekfullt. I dag är det lite mer allvar. Lite mer spontanitet. Det var mer fester och inte så många småbarn.

På dagarna var det dock mer allvar. Kundlistan glimrade, med namn som Biltema, Lekia, Expert och Moderaterna.

– Vi hade ett server-rum i källaren, som var nästan ett skyddsrum. Vi hade Biltema och Expert på våra servrar ett tag. Det var ett stort ansvar.

Goran hade ensam ansvar för just Biltemas sajt, med stöd av Philip.

– Jag jobbade med dem från start när de kom ut på nätet, det började på tiden när vi satt på Fruängsgatan. Tankbar hade byggt deras först sajt och nu tog de klivet till att bygga e-handel på nätet. Jag satt solo med det jobbet, ganska sjukt när man tänker på det nu.

Hur många tror du hade varit inblandade i ett sådant projekt i dag?

– En bra fråga. Halva bolaget, kanske… Det var en annan tid. Ett jävligt kul projekt, bland de roligaste jobben jag har gjort.

Sedan en glimt av lek igen:

– Jag kommer ihåg det här spelet vi byggde, en bana i Quake. Vi spelade ganska mycket då och byggde upp hela tingshuset i 3D. Det var många i huset som spelade på luncherna. Kungsbackaföretaget Bergsala (Nintendo) hade några representanter där och så var det Tinget Marknadskommunikation. Det var mycket spelkvällar också, man tog några öl och gejmade.

Nostalgin började flöda när vi fick några bilder från Internetboken 2001/02. Boken finns i dag bara på åtta bibliotek och går inte att köpa. Tack för bilderna, Kristina Borgström Troéng!

Tankbars uppslag i Internetboken. Boken trycktes bara två gånger, 1998 och just 2001/02, och presenterade ett stort antal företag med kontaktuppgifter, startår, ägare och inriktning. Dessutom visades bilder på sajter som företagen hade designat.

En fin kundlista från Internetboken 2001/02.

Micke Palm.

Goran Dzelovski.