Minecraft hyllar sitt tioårsjubileum genom att erbjuda originalspelet direkt i webbläsaren, något som vår utvecklare Rasmus hajpade upp på kontoret på onsdagsmorgonen. På själva födelsedagen, 17 maj, planerar Mojang ”stora nyheter”.

För att testa spelet surfar du in på classic.minecraft.net där version 0.023a_01 ligger redo. Rasmus har självklart testat. Han kommenterar: ”Det är jättestor skillnad. Det är inte samma spel”, konstaterar han, som spelar Minecraft hemma med sambon på kvällarna.

I samband med födelsedagen nästa fredag väntas stora nyheter. Mojang hajpar det på Minecrafts sajt: ”Vad kan det vara? Gosiga Creepers? Ett nytt sorts smutsblock? Ännu bättre. Kom tillbaka till den här sidan den 17 maj 2019 för att ta del av stora nyheter som vi längtar efter att få dela med dig!”, skriver de.

Succén Minecraft skapades av svenske Markus ”Notch” Persson och av företaget Mojang, som han grundade. Spelet går ut på att utforska och bygga en värld av block. Det är en utmaning att sammanfatta vad spelet innehåller på ett par rader, men kort sagt är det en hel värld med alltifrån växter, varelser, prylar, fiender och samarbete. Det är ett av världens största spel, med 91 miljoner användare varje månad och 154 miljoner sålda spel, enligt siffror från Business Insider. Helt klart värt att testa – om du inte har gjort det.

Trist i sammanhanget är skälet till att grundaren Notch portas från spelets tioårsjubileum. Microsoft, som köpte Mojang 2014, vill inte ha honom där och tar på så vis avstånd från saker han har lyft i sociala medier, som exempelvis transfobiska åsikter.

– Hans kommentarer och åsikter återspeglas inte av Microsoft eller Mojang och är inte representativa för Minecraft, har en talesperson sagt till Variety.

____________

Janna Holmqvist, janna.holmqvist@tankbar.com
Copywriter, PR and social media manager
____________

Bildcredd i topp: Mojang