På Tankbar får vi många LIA-förfrågningar. Här är ett inlägg som passar dig som söker LIA-plats. Dels för att se om Tankbar är arbetsplatsen för dig, dels för att höra Jacks historia och tips och tricks som är bra att veta för en LIA-student – även om praktiken inte görs på Tankbar.

För Tankbars del vill vi få ut något av den som är hos oss, samtidigt som det är viktigt att erbjuda en LIA-plats som är givande och utvecklande för studenten – ibland kan vi inte uppfylla det då vi redan har en LIA, sitter fullt upptagna i produktion eller inte har någon ledig kontorsplats. Därför måste vi ibland tacka nej. Utgångspunkten för Tankbar är att svara ja på den här frågan: Är det en profil vi skulle kunna anställa efter avklarad LIA? Sen är det så klart andra faktorer som spelar roll – som hur konjunktur och jobbflöde ser ut. Vi kan inte garantera anställning.

Det är också en förutsättning att studenten vill göra sin LIA på plats i Nyköping. Det är här vi har vårt huvudkontor och våra medarbetare utgår från. Vi godkänner inte LIA på distans.

Men hur är det egentligen att göra sin LIA på Tankbar ur en LIA-students perspektiv?
Välkommen att träffa Jack Elvinsson som just nu gör sin andra LIA-period hos oss.

Jack Elvinsson
Ålder: 27 år
Studerar: Javautvecklare på Nackademin

Bakgrund:
I gymnasiet läste jag på Restaurangskolan och utbildade mig till kock. Jag jobbade på flera restauranger, men bytte jobb hela tiden för att jag inte trivdes. Till slut kom jag på att det var själva yrket jag inte trivdes med. Då började jag som truckförare på ett lager, stannade i fem år.

Insåg att nu är det dags att göra något som jag tycker är kul på riktig! 

Några av mina kompisar pluggande systemutveckling på universitet – kände att det inte var rätt studieform för mig. Jag vill ut och jobba – yrkesutbildning skulle passa bättre.

Hittade ”min” utbildning på Nackademin. Behövde gå en behörighetskurs – för att ens få söka till skolan. Det var Programmering 1. Skitkul. Nu kände jag mig grymt motiverad att köra vidare. Jag kom in på mitt förstahandsval. Började hösten 2022 och till sommaren är jag klar 🥳

Berätta om din utbildning:
Utbildningen är 2 år och 400 YH-poäng.
Fördelat enligt följande: Java-utveckling 20 poäng, Objektorienterad programmering och java 50 poäng, Designmönster – Analys och design 20 poäng, Funktionell programmering 15 poäng, Databasteknik 25 poäng, Klientutveckling 30 poäng, Backend 1 25 poäng, Java backend 2 25 poäng, Affärsmannaskap 10 poäng, DevOps 15 poäng, LIA 1 55 poäng, Teknikfördjupning 20 poäng, LIA 2 60 poäng, Examensarbete 30 poäng.

Från början var vi knappt 50 elever, nu är vi 28. Det är en tuff utbildning. Det gäller att leverera hela tiden, annars halkar du efter. Det är därför cirka hälften har hoppat av.

Utbildningen som jag gått har varit helt på distans.

Examensarbetet ska innehålla att man kodar ett projekt samtidigt som man dokumenterar arbetet. Jag kommer att göra ett projekt på Tankbar.

Om LIA:
Utbildningen innehåller två stora LIA-block, den första perioden är 11 veckor och den andra 12 veckor. Jag har valt att göra båda mina LIA-perioder på Tankbar.

Hur gick du tillväga när det var dags att hitta LIA-plats?
Jag ville vara i Nyköping och då finns det inte så mycket att välja bland. Jag sökte allt jag hittade och fick några napp och var på några intervjuer. Min mamma jobbar tillsammans med en av Tankbars delägares fru. Hon pratar väldigt gott om Tankbar. Så det kändes extra kul när jag blev erbjuden att komma på en första intervju. Jag träffade Alex och Åsa. De var oerhört välkomnande och känslan var trivsam och behaglig. När jag gick från intervjun ringde jag min sambo och sa – här vill jag vara! Det var ett oerhört gott första intryck.

Arbetsuppgifter:
Vad har du fått arbeta med för projekt under din tid här?
Jag har jobbat i många olika projekt. Framförallt fick jag ett helt eget projekt när jag gjorde sajten till Coffice. Det har varit en höjdpunkt under min LIA. Mest på grund av att det var en riktig utmaning. Väldigt roligt och lärorikt. Det har också varit otroligt kul att jobba med skarpa kundprojekt.

Känner du att du har fått möjlighet att använda dig av dina kunskaper från utbildningen?
Det har jag verkligen fått göra. Redan i skolan föll jag för frontend. En känsla som bekräftats här på Tankbar.

Känner du att du har blivit utmanad, att göra uppgifter som du kanske inte kan?
Utmanad – absolut! På ett nyttigt och bra sätt. För mig är det bästa sättet att utvecklas. Att kliva utanför min comfort zone.

Hur har stödet från dina kollegor och handledare varit under din tid här?
Det har varit fantastiskt. Alla har varit så hjälpsamma, välkomnande och pedagogiska. Det har alltid funnits någon till hands. Superbra hjälp.

Jag fick en handledare och en mentor tilldelat mig. Jag har haft ett bra team runt omkring mig i form av handledare Alex och mentor Aurelia. Så har Christian och Rasmus varit oerhört delaktiga och engagerade i min utveckling. Det har varit skönt att ha flera personer att vända sig till.

Aurelia och Jack Tankbar webb- och digitalbyrå

Vad hade du för förväntningar på din LIA?
Jag hade förhoppningar och förväntningar att utvecklas inom programmering. Att verkligen få en inblick i hur det fungerar på riktigt – utanför teorin i skolan.

Har vi uppfyllt dem?
Det har verkligen varit en bra och stabil introduktion i arbetslivet. Jag har utvecklats på ett bra sätt i en brant kurva uppåt.

Hur är det att arbeta på Tankbar?
Superbra. Det är en himla bra arbetsplats. Jag trivs med mina kollegor. Alla är trevliga och hjälpsamma. Man kan prata med alla och be om hjälp eller bara snacka. Alla är på samma nivå. Det är en varm och inbjudande känsla. Det har verkligen varit kul att komma hit och jobba.

Har du några råd till Tankbar när det gäller att ta in praktikanter?
Det handlar mycket om att leta efter folk som verkligen är intresserade. Att de har ett driv. Någon som vill utvecklas och lära sig. Det bör också vara en person som gillar att jobba självständigt – på Tankbar får man vägledning men det är också viktigt att komma vidare på egen hand.

Om någon läser det här och är intresserad av LIA hos Tankbar, vad tycker du den personen ska tänka på? Hur ska hen vara för att trivas på Tankbar?
Våga ha kul på jobbet. Ta inte allt så dödsseriöst, även om det är en arbetsplats så är det ok att ha kul samtidigt. Det är viktigt att bli en del av gänget – det blir roligare. Var bjussig. Du ska tycka om att sitta i öppet landskap. Våga ta för dig. Var inte rädd för att fråga – men testa själv först. Ta ett varv och prata med alla. Var med på grejer. Jag började på måndagen och på torsdagen var det aw – perfekt att hänga och lära känna varandra. Käka lunch i köket med alla andra som har matlåda. Visa att du är intresserad. Du kommer att vara bland människor som verkligen gillar det de jobbar med.

Har du några tips till andra studenter som ska ut på LIA? (Även om det inte är på Tankbar)
Läs på om företaget du söker till. Kommer du till intervju är det kul för alla om frågor kan ställas åt båda håll, och jag vill tro att det visar att man är nyfiken och genuint intresserad av vad företaget faktiskt gör. När du är på plats våga vara med. Var inte rädd att göra fel – du är där för att lära dig. Backa inte, attackera och kör istället. Be om hjälp efter att ha provat.

Framtid:
Vad har du för drömjobb?

Drömmen nu är att få komma ut på arbetsmarknaden och jobba med det jag har utbildat mig till. Att äntligen få jobba med något som jag tycker är kul. Tankbar vore drömjobbet.

Tack Jack för din berättelse om LIAn och oerhört fina ord.

För att neutralisera allt positivt ska vi sanningsenligt säga att vi så klart haft praktikanter som inte upplevt samma rosa skimmer. Det handlar om personkemi, inställning, timing och så vidare och så vidare. Jack och Tankbar är en grymt bra match. Han är glad och positiv. Han tar plats på ett självklart sätt. Han har ett driv och genuint intresse att vilja lära sig – det är den största anledningen till att vi trivs tillsammans.

Är det något vi gillar på Tankbar är det ett brinnande engagemang och initiativförmåga!

Är du intresserad av att söka LIA-plats på Tankbar och känner att efter ha läst Jacks historia att vi skulle göra varandra bättre? Kul! Skicka in en intresseanmälan på Tankbars karriärsida. Bifoga personligt brev och CV. Berätta vilken period det gäller, vad du vill ha ut av en LIA-plats och vad du kan erbjuda oss.

Vi hörs.