I går hade Nyköpings IT-kluster  vår-kickoff på Sörmlands Museum. Det var en härlig skara som samlades i de fina lokalerna nere i hamnen. På programmet stod två intressanta föreläsare. Tyvärr hade Christofer Sundberg råkat ut för en elak maginfluensa, men han har lovat att komma vid ett senare tillfälle. Den som väntar på något gott med andra ord.

Fredrik Löfgren och Elsa var dock på plats. Och som de charmade publiken! Elsa alltså, vilken stjärna. 5,5 kg guldklimp som dansade och dabbade på scenen.

Fredrik berättade om när Elsa vann matlagnings-VM (för robotar) 2014. Efter första rundans fadäs där Elsa misstolkade en av de bastanta damerna i juryn som en skärbräda så kammade hon hem vinsten med en helt ätbar gazpacho.

Det finns restauranger, framförallt, i Asien som använder robotar i restaurangköket. Det handlar om enahanda uppgifter och samma meny. Men en utveckling sker även här. Undrar vilken av våra restauranger i Nyköping som blir först ut?!

Utöver matlagning så övar robotarna även på fotboll. Enligt Fredrik kommer robotarna vinna över människorna 2050. Då är robotarna fullvuxna och har bättre färdigheter än dagens fotbollsproffs. De kommer att ha en tydligare taktik och ett intelligentare spel. Det är open-source-tänk bland robotutvecklare. De som hamnar topp fem i fotbolls-VM för robotar måste släppa all kod vilket innebär att alla kan snappa upp funktioner och algoritmer från vinnarlagen. Detta kommer att snabba på utvecklingen.

Men det här med robotar och artificiell intelligens – är det ett hot eller en möjlighet? Löfgrens föreläsning var uppbyggd som en väg. Utvecklingen från hästar till bilar till robotar. Han började på 1800-talet då drygt 90 % av befolkningen var engagerad i jordbruket, till i dag då vi nått nära maximal effektiviseringsgrad där knappt 1,7 % arbetar i den sektorn. Hästar byttes ut mot traktorer, vi fick mekaniska muskler och arbetsmarknaden förändrades. Utvecklingen innebär att vi ersätter den biologiska hjärnan med AI. Vissa yrken försvinner och andra uppstår. Så har det varit i alla tider. Teknikutvecklingen pushar på utbildningsutvecklingen och vi människor utbildar oss allt mer och allt längre.

Robotutvecklingen innebär att nya sortens robotar ska reagera på sin omgivning. Baxter är en industrirobot byggd av Rethink Robotics som fört utvecklingen lång framåt. Industrirobotar har känsel, ögon och hörsel. De har ansiktsigenkänning och kan via ett personalregister förstå vem du är och var i hierarkin du befinner dig. De kan se saker som står i vägen och undvika dem. Roboten kan lyssna och ta till sig muntliga instruktioner och går, relativt, lätt att programmera om till nya uppgifter.

Löfgren pratade om att i framtiden kommer, med största sannolikhet, alla fordon framföras av självkörande system – allt annat vore irrationellt. En dator agerar alltid rationellt utan stresspåslag. Den hinner utvärdera betydligt fler handlingar och dess konsekvenser. Den läser in mer information och har en snabbare handlingsförmåga, med bättre fokus. Varför ha stora parkeringsplatser som upptar dyrbar mark när bilen själv kör ut och parkerar utanför staden. Den kommer sedan tillbaka och hämtar dig när du vill.

Hur kommer musiken se ut i framtiden? Emily Howell  skapar musik 500 gånger snabbare än oss. Det tar alltså längre tid för oss att lyssna på verket än för henne att producera det. Det finns digitala artister som framträder som hologram för betalande publik.

Löfgren pratade om Watson ett AI-system som svarar på frågor – han tävlade i Jeopardy. Läkar-Watson som håller koll på din hälsa. Och var går gränsen, svårigheter med lagstiftning och etik. Till exempel finns det inga regler om AI krigssystem. Det finns regler kring kärnvapen men inte om krigarrobotar. Om Watson mäter att du har cellförändringar och inte tillräckligt med röda blodkroppar och därmed inser att du har cancer – hur ska det förmedlas? Behöver robotar uppge att de är robotar? Han drog exemplet om bokningen hos hårfrisörskan där det inte hörs att det är en robot, 1:10 in i klippet.

Oerhört intressant föreläsning, vår rekommendation är att följa Fredrik Löfgren i hans kanaler.

Linda och Åsa fick moderskänslor och tjatar nu om att vi måste ha en robot på kontoret.

Har ni missat Nyköpings IT-kluster?!
Nyköpings IT kluster har som syfte att lyfta fram Nyköping på IT-kartan och samverka kring kompetensutveckling. Klustret består av Datarådgivarna, LearningWell, Nordlo, Sogeti, Svea Internet och så klart Tankbar.

Styrelsen för klustret på scen.

Här har vi vår vd Philip Saltskog, längst till vänster, Anders Strömsten från Nordlo och Andreas Claesson från Sogeti.

Klustret är öppet för alla som arbetar inom IT, hör gärna av er om intresse finns.

Utöver föreläsare var det trevligt mingel.

____________

Linda Saltskog, linda.saltskog@tankbar.com
CFO, content and social media manager
____________