Under 24 timmar den 9-10 november 2018 arrangerades HackathonStudsvik konferensanläggning, Horsvik. Arrangörer var Nyköpings IT-kluster (en ekonomisk förening som består av ett 30-tal företag*), Studsvik Tech Park och Nyköpings kommun.

Det var nio lag anmälda. Lagen arbetade med att utveckla digitala tjänster som ska bidra till att lösa hållbara utmaningar. Efter 24 timmar presenterade lagen sin prototyp/mockup för tävlingsjuryn. I juryn fanns representanter från sponsorer och finansiärer. Juryn utsåg vinnare i fyra kategorier där vinsten bestod av stipendier på totalt 50 000 kr. 

– Förväntningarna innan eventet var skyhöga och det känns lagom att hålla kvar dem där, säger Philip Saltskog på Tankbar, en av initiativtagarna till hacket. Vi har deltagit i hackathons förut men denna gång var kunskapsnivån på deltagarna outstanding. Allt kring eventet är också bättre än det vi har erfarenhet av tidigare. Temat, kommunikationen, platsen och organisationen. Förhoppningen är att det blir ett hackathon varje år i Nyköping!

Med i lagen var bland annat utvecklare, designers, projektledare, marknadsförare och affärsutvecklare. 

Tankbar hade ett lag bestående av Jonas Gustafsson – back-end developer och Rasmus Milesson – full-stack developer. Mikael Askenberg – digital art director arbetade på distans och hjälpte till med ux/ui och design. Affärsidén kom från Philip Saltskog. Team Tankbar vann under lördagen pris för bästa teknik.

Vinnare av bästa teknik

Juryn utsåg följande vinnare:
Bästa team: Team 500
Bästa genomförande: Team Fossilfri
Bästa Teknik: Team Tankbar
Bästa Projekt: Team C-Zero
C-Zero är en produkt där du kan mäta ditt dagliga koldioxidutsläpp och få reda på hur det förhåller sig till resten av landet. Tanken är att den ska vara smidig, smart och snabb att använda för att därefter kunna ge personliga verktyg för hur just du ska minska ditt fotavtryck på världen. Produkten jämför bland annat dina måltider, energiförbrukning och transporter för att sedan analysera dina negativa samt positiva vanor. C-Zero är menat för en bred målgrupp med en design som är lätt att använda och funktioner för att stimulera vardagen. Slutligen ger den bekräftelser på dina dagliga prestationer och tips på hur du bekämpar din inre miljöbov. 

Vinnare i Hack Camp Nyköping

Huvudsponsorer för Hack Camp Nyköping:
Regionförbundet SörmlandNyköpings kommun, Studsvik och Sörmlands Sparbank.

Sponsorer:
LearningWell, Office IT-partner, Atea, Sogeti och Tankbar.

*Nyköpings IT-kluster är en ekonomisk förening som har till uppgift att sätta Nyköping på den nationella IT-kartan. Klustret vill tillsammans arbeta för framtida kompetensförsörjning och få fler att ta steget in i IT-branschen.