1989 skickade vi brev i kuvert med frimärken. Sedan uppfann Sir Tim Berners-Lee World Wide Web och världen förändrades. I dag firar vi på Tankbar genom att se internet genom Sir Tims ögon. Han tar just nu striden för ett internet utan hat, fake news, manipulation, diskriminering, fördomar och brottslig verksamhet. Ansvaret? Det ligger på dig och mig – delvis.
Halva världen är online i dag. Helt klart värt att fira, menar Sir Tim Berners-Lee, men samtidigt en påminnelse om hur lång väg vi har kvar. Via sin stiftelse World Wide Web Foundation skriver han om hur internet har förändrat världen. Det har blivit ett torg, ett bibliotek, en läkarmottagning, en butik, en skola, en designstudio, en biograf, en bank, och så mycket mer, skriver Berners-Lee. Samtidigt poängterar han att alla nya funktioner, faktiskt varje ny sajt, ökar klyftorna mellan de som är online och de som inte är det.
Det digitala utanförskapet är på vissa håll stort. I Sverige använder en halv miljon människor aldrig internet. Det handlar främst om äldre, men inte enbart. Offlinesvenskarna finns även i grupper som landsbygdsbor, låginkomsttagare och lågutbildade. Dessutom är kvinnor online dagligen i mindre utsträckning än män, visade senaste versionen av Svenskarna och Internet.
Tim Berners-Lee rosar inte enbart sin uppfinning. Han lyfter hur internet har skapat möjligheter, gett marginaliserade människor en röst och gjort våra liv enklare, men också att det är en plats för bedragare och hatare. Internet har gjort alla sorters brott enklare att begå, skriver han.
Berners-Lee är fast besluten om att utveckla internet till något bättre. Som internets grundare vill han att vi alla går samman och löser problemen som en den globala webb-community vi har möjlighet att vara. ”Nu när internet förändrar världen har vi ansvar att det ses som en mänsklig rättighet och att det används på bästa sätt”, skriver Berners-Lee, som bjuder in myndigheter, företag och användare till att bygga ett Contract for the Web.
”Internets räddning” lanserades på Web Summit i Lissabon och ska slå fast vilket ansvar vi alla har för att förbättra onlinetillvaron. Facebook och Google är två av företagen som arbetar med upplägget, som ska presenteras senare i år. Kontraktet hyllas på förhand, bland annat av Roya Mahboob, grundare av Afghan Girls Robotics Club. ”The contract for the web comes at a perfect time for women and girls around the world to speak truth to power, call out injustice and seize new opportunities. The contract means a real commitment to dignity, justice and equality from governments, companies and citizens. This idea can be quite revolutionary for the future of the web”, har hon sagt till The Guardian.
Följ kampanjen via #ForTheWeb.
”Om vi drömmer lite och jobbar hårt, kan vi få det internet vi vill ha”, sammanfattar Sir Tim.
Janna Holmqvist, copywriter och social media manager på Tankbar
janna.holmqvist@tankbar.com
Bildcredd: twitter.com/webfoundation, twitter.com/timberners_lee och Google.
Om World Wide Web Foundation: Stiftelsens mål är ”internet för alla”. Den grundades av Sir Tim Berners-Lee 2009 och ser internet som en grundläggande rättighet. Stiftelsens mål är att nätet ska vara öppet och tillgängligt. De kämpar för digital jämlikhet – en värld där alla kan komma åt internet och använda det för att förbättra sina liv, som stiftelsen själva skriver.