I oktober 2020 så lanserade Google sin nästa generations analysplattform Google Analytics 4 (GA4).
GA4 är tidigare känd som en ”App + Web”- egendom/plattform och nu går den över till att vara standard när du skapar en ny egendom. Den förra standardversionen, som fortfarande majoriteten av företag använder, kallas för Universal Analytics (UA).

Universal Analytics läggs ner

Den äldre versionen kommer 1 juli 2023 att sluta samla data. Det är därför viktigt att så snart man kan aktivera GA4 för att samla så mycket data som möjligt eftersom det inte går att föra över data från UA till den nya egendomen. Det betyder att du börjar samla data helt från noll.

Du kommer att komma åt din gamla data i Universal i 6 månader efter att den slutar samla data, så vi rekommenderar att man även exporterar sin historiska data under den perioden.
 

Google ads som är kopplade till UA kan komma påverkas

Om man har sitt Google ads konto kopplat till Google Analytics för att spåra sina konverteringar, använder sig av analytics målgrupper eller har sina budgivning utifrån mål eller e-handelstransaktioner så kommer också detta sluta fungera 1 juli 2023. Google föreslår att du migrerar din Universal Analytics-egendoms Google ads-länkar till din Google Analytics 4-egendom, men vi rekommenderar att man låter GA4 samla data innan man går över helt.

Ikon Google ads analytics Tag manager

GA4 är en mer holistisk insiktsdriven analysplattform

Den är byggd för att spåra och att du ska få en bra översikt, samt förståelse för hur kunderna interagerar med ditt företag i hela användarresan. Du kan enkelt se hur du får in besökare, hur besökarna konverterar, hur du behåller dina besökare och vad som engagerar.

Du kan nu också välja att spåra viktiga sidhändelser som standard, utan att behöva oroa dig för spårning – från klick till nerladdningar. Det är även enklare att sätta upp mål- och eventkonverteringar.

De har bättre realtidsrapportering, i stället för att klicka sig runt på olika länkar för att se plats, evenemang etc, kan du se all realtidsdata i en rapport. Färre klick betyder att du kan ha mer tid att utföra analyser.
 

Byggd med maskininlärning i grunden

För att hjälpa dig att få bättre ROI från din marknadsföring på lång sikt så har GA4 maskininlärning i grunden, detta är för att automatiskt få fram användbara insikter och ge dig en fullständig förståelse för dina kunder över både enheter och plattformar.
 

Analytics 4 är mindre beroende av cookies

Den viktigaste drivkraften bakom denna produkt är att den är integritetsfokuserad, vilket innebär att där det fanns luckor i datan, så är GA4 byggd för att vara mindre beroende av cookies och använder sig av maskininlärning för att fylla dessa luckor. Man har nu enklare kontroll över datainsamlingen, inklusive radering av data.
 

En stor fördel

Med Google Analytics 4-egendomen kan du använda den för en webbplats, en app eller både en webbplats och app tillsammans. Universal Analytics-egendomar stöder bara webbplatser. Visuellt skiljer sig inte GA4 så mycket mot Universal, men den är strukturellt uppbyggt på ett helt annat sätt.

Slutledning

Det kan kännas lite skrämmande att migrera och använda sig av den nya egendomen/plattformen då den har vissa skillnader mot den äldre versionen. GA4 är lite mer minimalistiskt och har förbättrat en hel del funktioner och det kommer komma många fler uppdateringar. Vi har nu enbart ett år kvar där vi kan använda oss av Universal Analytics och ju tidigare vi aktiverar den nya generationens analysverktyg desto bättre.
 

Så gör dig redo för framtiden och låt oss aktivera Google Analytics 4 till er!