I går besökte vi ett seminarium om AR – Augmented Reality (eller förstärkt verklighet som den svenska översättningen borde vara). Ett samarbete med Nyköpings IT-kluster, Novogit AB och projektet ARinfuse.

ARinfuse är ett projekt finansierat av EUs Erasmus+ program. Projektet syftar till att öka kunskapen om Augmented reality och hantering av geografisk information. Fokus ligger på tillämpningar inom vatten- och avloppsbranschen.

Anders Östman från Novogit AB var den sammankallande länken som bjudit in gäster från Cypern och Tyskland som berättade om projektet. Vi bjöds på demonstrationer där man med hjälp av tablets fick se hur verkligheten ser ut under ytan.

Tekniken ska användas till bland annat utbildningar, underhåll och reparationer. Steg för steg hur man reparerar allt ifrån en bilmotor till en elcentral. Eller för att visualisera hur en byggnad skulle se ut på marken framför dig. Ur ett historiskt perspektiv, möjlighet att se byggnader som fanns förr i tiden, eller ett museum som kan ta besökaren till en virtuell värld för att få ytterligare en dimension av dåtidens stordåd.

Teknik för oss framåt det är en sak som är säker!

Är det fortfarande svårt att applicera vad AR egentligen är? Vi är nog många som spelat, eller åtminstone sett, Pokémon Go. De små monstren uppenbarar sig i vår närhet – det är AR på ett underhållande sätt.

Bild från feber.se

Vi tackar Anders för inbjudan och önskar er all lycka med ert intressanta projekt!