Skapa innehåll sociala medier Tankbar Digitalbyrå, Webbyrå

Facebook grundades av Mark Zuckerberg, tillsammans med sina kollegor Andrew McCollum, Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz och Chris Hughes. Plattformen lanserades den 4 februari 2004 och var från början avsedd för Harvard-studenter. Succén spreds snabbt till andra universitet och sedan till allmänheten.

Under de första åren fokuserade Facebook på att skapa ett socialt nätverk för att ansluta människor online. Plattformen utvecklades med tiden genom tillägg av nya funktioner som fotodelning, evenemangsskapande och senare integration av appar och spel.

Facebook genomgick en framgångsrik börsintroduktion (IPO) den 18 maj 2012. Företaget expanderade sedan genom att förvärva andra framstående plattformar som Instagram 2012 och WhatsApp 2014.

Åren gick och Facebook ställdes inför olika utmaningar, inklusive kritik för hantering av användardata och påverkan på politiska händelser. Plattformen har även varit föremål för diskussioner kring desinformation och integritetsfrågor.

Under åren har Facebook utvecklats till ett av världens största sociala nätverk med miljarder användare. Företaget har fortsatt att anpassa sig till förändrade trender och teknologiska framsteg för att förbli en central aktör inom sociala medier.

I slutet av 2021 annonserade Facebook att företaget skulle genomgå en omfattande omstrukturering och byta namn till ”Meta.” Beslutet att byta namn syftade till att återspegla företagets ökade fokus på den virtuella och utökade verkligheten (VR och AR). Mark Zuckerberg, VD för Meta, betonade företagets engagemang för att skapa en ”metaversum” – ett virtuellt rum där människor kan interagera och engagera sig på nya sätt.

Grattis på födelsedagen!